Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Autizmus  jelei, formái

Furcsa  érzés ilyenkor kicsiny  ártatlan gyermeked  figyelni. Angyalisága  azt mondatja, hogy  ez egy rossz álom. Azt hogy hagyd ezt a tegnapot  ,és  majd magától megoldódnak a  dolgok. De ha valamit megtanultam  az életben,  akkor az pont az, hogy soha ne  söpörd   szőnyeg  alá a  gondokat. Annyiszor  tettem , és  annyiszor fájt, hogy ezt a  könnyebbik utat  választottam. Teszem hozzá,  ezt  tanították meg a szüleim. A  tanult beidegződések  viszont roppant  nehezen átalakíthatók. Főleg úgy  ,hogy  nem nézheted az életedet részenként csak is  egybe. El tudom  választania   szerepeimet hiszen  anya  vagyok és  nő ,és gyermek, testvér , barát. Ezek  a  szerepek  fontosságát  azonban nem szabad egyben értékelni sem.! Ez az első és  alapvető  hiba ,  amit az emberek elkövetnek. Azt hiszik ha  anyák , onnantól nem számít, hogy nők is. Onnantól nem kellenek  célok, mert  egyszerűbb rátestálni a gyermekre, hogy megvalósítja  a  vágyaikat. Na  és  amikor kapnak egy ilyen kis lényt,  akire  ezek az önmegvalósítási tervek nem lehetnek sosem  áttestálhatók?  Ekkor már  egyszerűbb a  lemondás. Bár melyikről! Én akkor  tudtam, hogy  az én szerepeim nem címkézhetem át,  számozhatom meg. Tehát  amaz törékeny kis lény nem lehet hibás  soha , azért mert én magam ilyen vagy olyan leszek. Avagy nem leszek.  Ez  eszembe juttatott  sok mindent. Nemsok idővel   a  diagnózis  elött végeztem  egy  Pszichológia  és  önismeret tanfolyamot , milyen irónikus . Így  tudtam látni mennyire alakítható  a  ember. Mennyire vagyok  alakítható és  ha én  alakulok ,  a gyermek is alakul. Szóval  azt mondtam : Itt álljunk meg!  Ahhoz hogy én jó  anya  legyek a lányaimnak ,  ahhoz önmagam szemének  kellene  jónak lenni.  Az én lelkemet kéne megnyugtatni  ahhoz, hogy  körülöttem  nyugalom legyen. Bevallom ez csillagászati  feladat.  Mielőtt még  ebbe belemegyünk,  nézzük meg  az autizmust a tényszerűség szemüvegén át.

Az érintett szülők álltalában  azt hiszik és mondják ,hogy nem  betegség, de én azt gondolom! És  azt mondom ki. Méghozzá gyógyíthatatlan és javítható bizonyos  szinten és  formában. Attól hogy nem mondunk ki  dolgokat , még léteznek. Én ezt vallom.  Ha nem úgy működik a kar ahogyan az az átlagos és  normális, már betegnek tituláljuk. S ugyanígy minden  szervünket. Az agy mennyivel más?   Pont semmivel. Ha nem működik rendeltetésszerűen , és   ebből adódóan autizmussal vagy  bármilyen  fogyatékossággal élünk, akkor bizony  betegek vagyunk. De  ezt a   szót nem  szeretjük , nem másért, csak homokba  dugott fejünk miatt. Ettől ,hogy mi ezt beismerjük nem vagyunk negatívak. Ettől pont, hogy csak  szembe  nézünk azzal , hogy nem tehet az állapotról , és nekünk mint orvosság kell működnünk. Mely nem gyógyít, de  egész sokat  javíthat  az állapotokon. Akár például egy  vitamin  mesterséges  bevitele, melynek be kell épülni a  szervezetünkbe  de valamiért nehéz a felszívódása  és kell a  külső pótlás. Kell az előállított segítség.

„Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Ez lehet igen súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés, illetve többé-kevésbé kompenzált (ritkán jól kompenzált) állapot. A súlyosan érintettek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak..”

(Zselyke  esetében enyhe  fogyatékosságot is diagnosztizáltak, melyet azonban  bármikor felülbírálhatnak , átértékelhetnek hiszen  nehéz  eldönteni mi a  tényleges  tudása ,és mi az amit még tud  de nem mutat, mond. Tehát  ebből is látszik hogy a képesség  szemben  áll a  kommunikácóval)

„ Az autizmus alapvetően befolyásolja a gyermek szociális kapcsolatteremtő képességét, kommunikációját, játékát, képzeletét, gondolkodását és viselkedését. Széles spektrumot felölelő, átfogó rendellenesség, melyben a tünetek jellege, súlyossága, intenzitása jelentősen eltérő lehet. Az elmúlt évtizedben az állapot leírására az autizmus spektrum zavar elnevezést vezették be, ami jelzi, hogy a nagyon súlyos állapottól a normalitásig tartó széles spektrumon helyezkednek el a tünetek. A klasszikus gyermekkori autizmus zavarban a gyerekek kapcsolatteremtő készsége látványosan sérült, csak minimálisan képesek kommunikálni a körülöttük lévőkkel, magatartásuk súlyosan ismétlődő (repetitív), a változásokat szélsőségesen, nehezen tolerálják. A spektrum másik végén vannak a jól funkcionáló autisták, akik szokatlanul ugyan, de kapcsolatot teremtenek másokkal, a nyelvhasználatuk sajátos, érdeklődésük eltérő a tipikusan fejlődő társaiktól, időnként túlzottan intenzív(túl sok erőfeszítést igénylő).  A klinikai kép az autizmus mértékétől, a társuló egyéb rendellenességektől, a gyermek értelmi állapotától és személyiségétől függően rendkívül sokszínű: nincs egyetlen viselkedés, egyetlen tünet sem, amely mindig jelen van, sem olyan, amely kizárná az autizmus diagnózisát. ”

Na  ezt kicsit lefordítanám. Úgy  képzeljük  el mint  egy  lépcsőt. A különböző  fokok különböző  szintek.  A legkevésbé kommunikálóktól azokig , akik intenzívsége  (akaratossága és  érdeklődése,tudása ) bizonyos  helyzetekben mások  számára  túlzónak  tűnik.

 A legjobban  funkcionálókon belül van ,  az aszperger szindrómások csoportja.  Hogy  egy két  híres embert említsek:

Albert Einstein a relativitáselmélet megalkotója, aki fizikai Nobel-díjat kapott.

Michelangelo, a reneszánsz mester is feltételezhetően aspergeres volt. A szobrász, festő, építész és költő Isaac Newton angol fizikus, matematikus, csillagász, filozófus és alkimistaelmét kizárólag saját belső világa kötötte le. 

Lássuk be nem mindegyik autista  ilyen  szerencsés. Egyetlen közös  bennük ,a  már  gyermekkorban előbukkanó  furcsaság. A tünetek,  jelek halmaza, amelyek utaltak valami nem normális  működésre.

Zselyke  tünetei: - 3 évesen nem  beszélt!

  • Az óvodában nehezen teremtett kapcsolatot.
  • Mindent a szájába vett
  • Nem tartott  szemkontaktust
  • Szobatisztaság hiánya
  • félelemérzet nélküliség
  • Saját  világ megteremtése

Külön külön mindegyik megmagyarázható, hiszen , különféle  dologból is  adódhatnak. De  amikor kettő , három , négy  tünet is összeáll,  akkor kell, hogy segítséget kérjen az ember. Mondom ezt így most  a jelenlegi tapasztalatommal. Mivel nem csak  Zselykét látom ezzel a   szemmel,  így hozzátennék egy  pár tünetet  amit én fontosnak tartok. Pl  az agresszívság. A harapás! A dührohamok! mozgásszervi nem  normális  működés . Persze mind lehet csupán rossz neveltetés  eredménye , de mint mondtam , nem is egy tünet van. Minél több , annál  biztosabb, hogy melyik is az igazi probléma. Mondom ezt úgy ,hogy a  kettő három éves  gyermekekről beszélek. A  védőnői  felmérésekre  általában  legyint az ember hisz alapvetően nem lehet átlagot vonni  gondolnánk, de igazából igen. Amellett hogy a mi  védőnőnk ötlete  volt Zselyke  vizsgálata  , látta a statisztikáiban hogy nem,  az átlagos  dolgok működnek  ami arra tökéletes  volt , hogy  elindította a  folyamatot.  A másik dolog . Számtalan olyan könyv  létezik,  amely  írja a   a fejlődés  folyamatát. Nem rossz  dolog összehasonlítgatni  a  valóságot, az elvártakhoz és mérlegelni általa ,hogy mennyire jó a  fejlődés  tempója  és mik azok a  dolgok  amik esetleg aggasztóak lehetnek. Nem is kell megvárni az aggasztó jeleket sokkal  egyszerűbb mindig azt a  részt fejleszteni   amire  szükség van.  Ha látjuk hogy  valamiért nem megy , az ismét  egy intő jel. Tehát én azt gondolom egy 2 éves  gyereket már  lehet külső szemmel nézni. Lehet mérlegelni hogyan vizsgáljuk , akár mi ,akár a  megfelelő helyet kiválasztva. Itt emelném ki Budapesten a  Vadaskert alapítványt ,  ahol szakszerű  vizsgálattal , könnyedén  százalékolva   elmondják mihez tarstuk magunkat a  továbbiakban. (Teszem hozzá , néha a  megfelelő ember is  elég ,  aki szembesít és  elindít az úton.) Már  akit el lehet. Mert hozzáteszem nem mindenki repdes  az örömtől, hogy nem látják  szeme  fényét átlagosnak , sőt talán senki sem  boldog. Éppen ezért nehéz  elfogadni  a  tanácsokat is. Tessék nyitottnak lenni a   válaszokra. Bármilyen nehéz. Akkor  tudunk  bármin  változtatni ,ha  tudjuk mivel kerülünk szembe. Addig egy  belső őrlődés  van , s  addig  a  gyászt sem tudjuk megélni , nem hogy   elfogadni a tényeket. És mint mondtam , ez  a  gyerek  része. A gyermek emberi tényezői ,  amelyhez  társul a mi szülői  tényezőink, melyen áll vagy  bukik minden  további …

Tovább

A  diagnózis napja

Nem szakadhatunk el ettől a  naptól , mert ahhoz ez túl  sok mindent megváltoztatott. Mert  a  szűrreális  élmény mindenképpen  rávilágított  arra , milyen aprónak és  tehetetlennek érzi magát  az  ember, ha valamit nem befolyásolhat. Ha  valaki rám néz most, azt gondolom közel sem láthatja mindannak a  sérülékenységnek a  maradványát  amit akkor átéltem. Azért mesélem most el, mert majd   rájönnek….A  szülő lelkét érzi a  gyermek. Az a  szál túl szoros  ahhoz, hogy  elválasztani akarjuk őket egymástól. Tehát, az új játék öröme  után elmentünk az óvodába, hogy elmeséljük mi történt. Egy nagyon feszült idegállapotban. A vezető óvónő  annyit tudott kérdezni:

  • És mikor  viszitek otthonba? A  férjem ekkor megfogta  kissé a   vállam  jelezvén:

Nem kéne pofon vágni! Igen! Azt éreztem ,hogy megtenném. Mert hogy egy idegen  ezt feltételezi  az rendben  van, de  valaki aki ismer… Nyílván utána  már  ezt a gondolatot ,és  ezt a  heves  állapotot is  átértékeltem. Azért  tessék belegondolni! Egyetlen nap leforgása   alatt már  másodszor  hallottam  valamit  ,  aminek a  lehetősége  is … á nincsenek erre  szavak. Ugye nem akarja  bárki, hogy  ezt leírjam. Szóval igyekeztem akkor   a  tőlem telhető legnagyobb finomsággal azt mondani:  SOHA! Majd   hazamentünk , és  Csenge is hazaért  az iskolából. Azt éreztem , hogy  zsibbad az agyam , nem  tudok  tisztán  gondolkodni,  csak  gyűlik bennem  valami roppant erős,  szorító érzés. De  bírnom kell! Nem mutathatom senkinek, hogy kétségbe  vagyok esve! Leültettem a  férjem a  számítógép elé és rákerestem neki az autizmus   szóra. Közöltem hogy ezt most  elolvassa én meg el kell, hogy menjek egy  kicsit kiszellőztetni a   fejem. Pontosan tudtam ,hogy nem igazán  fogtuk  fel , és azt is  hogy  ezt most külön- külön  kell először megemészteni ,a  tőlünk telhető  legnagyobb sebességgel.  Elmentem a  zákányi kilátóhoz. Felmentem  és  mikor már  elrejtettek a  fák lombjai,   végre  feltörhetett. Ordíthatott  bennem   az anya! Kívül meg zokoghatott a  szem, száj, torok.  Több okból is. Alapvető  hazugság lenne  ha azt mondanám, ez volt  az egyetlen problémám akkoriban. Nincs is  ember , akinek néha - néha  jut egy! De az biztos , annyit kapunk amennyit elbírunk!  Az én keresztem nem csak ez  volt, ennél még jóval több.  Volt valaki ,akit akkor szerettem volna  felhívni telefonon ,hogy megvigasztaljon a  hangja . Szorongattam a  telefont , de   ez nem ment. A magány ilyenné tesz.  A  magány  akkoriban hű  barátom  volt.  Mert  amikor szeretetlenség van az emberben, szülői  részről , vagy bármilyen  módon akkor még sebezhetőbb vagy, mint rendesen. Amikor  rájössz, hogy nem  számíthatsz valakire , nem is mersz valakit felhívni csak mert attól tartasz úgysem  szeretné, hogy  megosszad vele . Már  nem  tudsz hirtelen beton alapokkal  rendelkezni.  Nem az eszünk ,határozza meg ,hogy mi lenne képes minket megnyugtatni.  Hát én úgy  gondoltam , s  aztán ma már  tudom  jól,  az a  vigasz is  hamis  vigasz volna. De  akkor csak egy  problémahalmaz állt előttem.  Meg nemértés, és  elkezdtek  gyűlni a  félelmek. Elég jó anya  vagyok én ? Megfelelő leszek az ő  számára? S a klasszikus sóhaj,

  • Neki nem lesz férje,  családja ,élete? Hát nem fogom   az unokám ringatni? Megfosztotta Isten  a teljes élettől? Őt  bünteti ezzel , vagy engem? Nem láttam már a  könnyektől ,  csak  zokogtam. Ma  már  tudom ez volt  a gyászidőszak első  felvonása. Amikor  tagadni óhajtottam –Nem ez nem történhet meg velünk! A gyász  nem a  halálról szól. A gyász  arról  szól , hogy  valami már  sosem úgy lesz az életed  része  ahogyan addig volt. Végérvényesen átalakul, s neked  ezt el kell fogadni! De jó lett volna  ha valaki ott lett volna  velem! De  jó lett volna  ha valaki azt mondja : Eszter  te  egy jó anya  vagy és nem lesz semmi baj! De jó lett  volna ha már  akkor is  azt éreztem volna  ,hogy mi ketten ezt már  egyszer megbeszéltük. De  akkor  ezt nem érezhettem  így! Akkor  nem volt senki velem! Nem is  tudtam beengedni  a  gondolataimba senkit  akkor. Hiszen  a  telefon is  csak  némán  verejtékezett kezemben,  bőröm álltal. De mégis… De  jó lett volna…

Enyhe  fuvallat simította csak az  arcom ,  s  a kéklő  ég küldött csak egy két  fénynyalábot  hogy megfogja  a  vállam , ahogy leroskadtam oda  a  barna  fa  deszkákra. Oda  ahol  szerettem  volna  megváltoztatnia  világot,  ahol  nem  akartam érezni azt a  nyomást. De lássunk tisztán , nekem  ezt akkor  el kellett siratnom !Nekem  a  padlóra kellett kerülni hogy  fél óra ordítás után feltápászkodjak és  azt mondjam.

  • Nem adom fel! Csak a levelet a postán,  a csekkel együtt! Esetleg egy  csomagot  de még nem tudom kinek!  És  a szörnyű , hogy  miközben ezt a  gyászt sirattam , nem csak ezt a gyászt sirattam. Azt a  nem telefonálós , de  jó lenne ha megnyugtatna… gyászt is.  Majd hazaindultam. Már nem csempült a  szám . Már nem volt maradék könny! Én  voltam és az út , mely nem is olyan  hosszú a  házunkig ,de  olyan  végtelen.  Tudtam , ma  úgy  szedem össze  magam hogy  férjem helyett is kell.  Mert tudtam az otthoni szobában , a számítógép villódzása mellett ő  is megijedt . Tudtam! Nem kérdeztem, és ő nem  mondta. Ennyi idő után , nem kell mindent kimondani… Ő akkor egyetlen mondatot mondott, amit nem is felejtek el: Mondd, hogy mit kell tennem , és  azt teszem!

Mielőtt még  elkezdené bárki is a papucsos  közhelyek  sorolását, elmondanám , hogy  egy választ nem találó  ember büszkeségek mögül  való kilépése ,nagyobb  férfivá tesz  valakit, mint ha  elhitetné magával hogy ő már mindent  tud ! De lehetőleg jobban mint bárki!  Úgyhogy én büszke  voltam rá, minden  féltésem mellett. Nem kételkedtem abban, hogy számára   a lánya  a lánya maradt! A hercegnője ,  és a hercegnőjét  egy  igazi apa nem szerethetné kevésbé  semmi oknál fogva…

 

Tovább

Zselyke születése

Nincs  olyan anya aki nem  emlékezik a  szülés minden fájdalmas, zsibbasztó, de  mégis legemberibb és legboldogabb érzésére. Eltervezzük jól  előre , látjuk lelki szemünk elött a kis  rózsaszín  , mázas  bőrüket. Hány de  hány  filmen pityeredtünk el áldott állapotban  arra   gondolva,  milyen  csodás  lesz a   szülés  pillanata, mint a  filmekben. Ordítás, csend …és az élet könnyei…. Néha  az élet áthúzza a    számításainkat. Valahogy nem  egészen  úgy  történnek a  dolgok , ahogyan a  nagy  könyvben meg van  íródva szerintünk. Nem, hogy  a  szülés, de már maga a  terhességem  sem volt  zökkenőmentes. Nem voltak vészjósló  jelek , de  valahogy mégis  éreztem  valamit. Más  volt  ez mint az első terhességem ,s más mint a második. Csenge, az első lányom egészségtől  duzzadó 5 kg-os  gyermek  volt , aki  a kiírton felül még 5 napot vendégeskedett a   hasamban   farfekvéssel. Császármetszéssel lehetett  a   világra  hozni. A második… Ő  elment. Az ő  szívdobbanását nem hallottuk. Ő csak jött és üzent  valamit ,  amire  mi nem  figyeltünk . Majd  távozott. Amikor  kitakarították testemből létezése  halvány  maradékát, valami űrt  éreztem az ágyon  feküdvén.  Az ablak  felé  figyeltem könnyes   szemmel .Szerencsére  szépen sütött a nap. Szerencsére  akkor  arra  gondoltam , visszajön. Úgyis  visszajön. Vissza  kell jönnie , ha  hozzám  tartozik. Igen. Az én  gyászomban   volt  valami reményteli. Én nem  roskadtam össze , én csak tudtam és  hinni akartam, hogy  egy nap  visszakapom  amit visszavett az Úr. A következő  húsvét  tájékán megtudtam, hogy állapotos  vagyok. A feltámadásban akkor ott  volt  a rég várt  megváltás. Mert nem  csüggedtem. Mert  volt bennem hit, hogy  megtörténhet. Ez a  hit nem  volt  görcsös. Csak  csendes , mélyről  jövő. A tesztem pedig  pozitív! Kérdeznék -  e  engem hogy  fiút vagy lányt vártam jobban? Őszinte leszek  , fiút  szerettem volna. Ahogy már Csengénél is.  Mert  a lelkemben  a mai napig el van temetve   egy  név. Egy  fiú név. Botond. S  akkor  arra  gondoltam  tán ő  lesz az.  Hónapokig  úgy  hívtam a  hasamban, míg meg nem  tudtam  hogy lány. Ugyan! Nem volt  csalódás! Mert  mit számított majd lesz… majd  jön.. aminek kell. S  a  Virág  névvel barátkoztunk ,  de  eljutottunk a  Zselykéig. Csenge, Zselyke , (Eszter, tehát én). Az e betűs  csajok.  Nem bántam. De  néha  az a sejtelem jött. Valami nincs  rendjén.  Valahogy más  ez a  terhesség. Valami belső  hang  óvatosságra intett. Nagyon nehéz lett a   vége. Alig  tudtam menni  pedig rengeteg időm  volt   vissza a kiírt időpontig.  Kétségbe  is  estem  amikor  közölték, túl  gyorsan ver  a  szíve!  Minden napos   aggódások közepette  telt  el az utolsó  három  hét  a  szülésig. Mindig a  határon  táncolt, élet és  halál között. Végül megunta  a  főorvos  , azt mondta nem  várhatunk tovább. Muszáj ! Bármi lesz is a  tüdejével,  vagy  egyáltalán… nem maradhat bennt. Császármetszéssel jött a   világra  ő is ,ahogy  Csenge.  Szép  délután volt. November 27. Nem emlékszem milyen nap, nem  tudom fejből  hány  óra nem  tudom hány  centi   volt a hosszúsága. Nem ! Mert az én értékrendembe  ezek  statisztikai adatok. Az meg  engem  nem érdekel. Az én  lelkembe csak  az  volt,  hogy  egy kis lélek  feltámadt a  halálból ,  egy lélek  aki megint csak megvívta  a  maga kis  harcát. S mit tudtam még  arról ,hogy  közel  sincsen  vége. Ahogy    az ágyba   fekve  figyeltem a   felhőket ,  néztem  a  ringatózó ágakat. Eszembe  jutva  az otthon  váró 3 éves  lányom  ,s mosolygó  arca  lett hirtelen a nap.  Az ő  arca  mely  eggyé  fonódotta az akkor  született  csöppségével ,és  együtt ők ketten eggyé  váltak velem . Kihozták  a 4 kg -os  koraszülöttemet. A  gyönyörű kis  hajasbabám  , aminél  fürkészőbb és  értelemtől  sugárzóbbat sosem láttam. A kezemben fogtam , s  a mellemből  szívta  az életet. Majd  bőrszíne  hirtelen feketévé  vált, s  a  rémülettől  én elhagytam  volna  testem,  hogy  körbejárjam a  világot bármiért  ami most segíthet. Az egyik ápolónő   meggondolatlanul  azt  vágta a  fejemhez.

  • Eltörte  a nyakát!
  • Mi van? Mit mond!? Takarodjon! Vigye innen és mentsék meg! Hogy  gondolja   ,hogy nem tudom  fogni a  vérem!

Hogy felejtettem volna  el, hogy hogy kell ezt , amikor  elsőszülöttemre is úgy  vigyáztam  pontosan  , ahogy őrá. Rohantak  vele , és  engem  órákig    csak a  sírás   látogatott meg. Csak a könnyek , a  félelmek. Majd bejött  hozzám az orvosom. A  főorvos  akinek soha  egy gagyi vasat nem  adtam . De ő adott nekem   egy  egész életet, a  síró kis  csodámon keresztül amint kivette méhemből. Amikor megtudta mi történt és ,hogy  hagytak engem  kétségek közt , tajtékozni  kezdett s  elrohant. Odarángatta a  gyermekosztály  főorvosasszonyát  és ott a színe  előtt követelte   számomra a nekem megillető  felvilágosítást.

  • Az életéért  küzdünk…
  • Vagy ő küzd  az életéért! Dörmögtem félhangosan.
  • Nem tudjuk mi baja , nem marad  meg a  szervezetében a  víz sem.  Koraszüléshez képest nagy a  súlya , talán cukros.
  • Nem! Potya  ezt megnézni , értsék meg! Csenge is 5 kg  volt. Nem  cukros. Csak nagy . Ahogy én  voltam babaként , ne  vesztegessék ezzel az időt!

Elmentek és ott maradtam a  kétségekkel. Kérdésekkell, és  tehetetlen, kiszolgáltatott  gondolathalmazommal.  Másnap sem volt más  helyzet. Nem tudás,  válaszkeresés! Megint berángatta  a  főorvos  úr,  a  gyermekosztály  vezetőt! Ő pedig azt mondta . Anyuka : Csináljon tejet!

Ez a  mondat úgy él bennem  , ahogy a  legfőbb és  legcsodálatosabb  recept amit gyermeknek  adhatnak. De  egy  stresszel teli nap után a  szervezet nem ilyen kegyes. Én sose  adtam fel. Alkohol mentes  sört  hozattam. Köményes mentás  teát  és  szinte a  fejés   szó értelmét  vesztette , mert azok  a mellek úgy  küzdöttek az ő  túléléséért,  ahogy  még tán senki  semmiért. Lutri volt. Vagy  befogadja a  szervezete,  vagy nem.   Elmondták, ezen  múlik!  Az Úr  aki a mennyekben  van nem hallott egy  embertől annyi imát mint mondottam én. Kértem könyörületét ,és  látva  az igyekezetet megtört  a jég! Kis  csecsemőm itta a fehér csodaitalt , s nem hagyta  el őt  az Úr. Bemehettem  hát és  nézhettem, ahogy fecskendőből etetik,  ahogy magatehetlen fekszik és   suttogtam neki. Nem  adhatod  fel! Itt maradsz velem , és én itt maradok veled  amig  engedi az élet.  Nap mint nap beszéltem neki , ott ülve  a kis lábát  érinthettem csak .  Egyik nap pedig odahívott magához  a főorvos  asszony és  azt mondta.

  • Túlélte! 

Tudom  paradoxon ,hogy valaki túléli a  születést. De ő ezt tette. Annyit  evett mint másik két  gyerek egyben. Folyt az anyatej a  szentség nevében,  az sem érdekelt volna ha másnak is  adnak belőle , vagy kiöntik a  felesleget. De neki mindig legyen! Mert azért vagyok az anyja, hogy mindig én jelentsem az életet. Belőlem  táplálkozzon , mert én hívtam őt  vissza. Én kértem  tőle   az életét! Nem is tehetek mást ,  az én gyermekeim megkapták az enyémet. A  szívemet, a lelkemet. Örökkön.

Tovább

Autistát nevelek

blogavatar

Stella e. Soul kétkönyves író vagyok. Ami ennél is fontosabb két kislány édesanyja. Csenge 11 Zselyke 8 éves. Zselyke autista! Azért írom ezt a blogot hogy valós segítséget adjak szülőknek akik rálátást szeretnének erre a világra. Zselyke példáját követve , de nem csak az övéből kiindulva fogok tanácsokkal szolgálni, miközben beavatom az olvasókat az életünkbe. Fontos hogy nem csak az autizmussal kapcsolatos nevelési elvekről lesz szó. Igyekszem összehasonlítani az úgynevezett "átlaggal" , rávilágítva mennyire is hasonlatos a kettő ha jobban megnézzük. Megértetve , hogy az odafigyelés a kulcs a következetesség mellett!

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek