A félelem fizikai tünetei, következményei

A szervezetben a szokásos működéstől eltérő változások következnek be. Ezekből a tünetekből  tudod észrevenni  önmegfigyelés által,  hogy melyek azok a dolgok,  amik félelmet váltanak ki belőled.

  • A légzésszám növekszik –  tehát a  stressz által kapkodni kezded a levegőt. 
  • szem pupillái kitágulnak,  kimereszted a  szemeidet
  • „Libabőrösség
  • Növekvő pulzus(gyors  szívverés)(emelkedett vérnyomás)
  • Máj: elkezd glikogént glükózzá alakítani, ami a szervezetet többlet energiával látja el.
  • „Pillangók repdesése”: a gyomor tájékán érezhető. Annak következménye, hogy a véráramlás korlátozott a pillanatnyilag nélkülözhető szervek felé, ilyen például az emésztés.
  • Hideg érzés: az erek kissé összehúzódnak, hogy több vér jusson az izmokba, ennek másik hatása, hogy sérülés esetén kisebb lesz a vérveszteség.
  • Remegés
  • Visítás, sikoltás (extrémebb helyzetekben)
  •  fokozott izzadás

Ha  csak ezeket a  fizikai testre  való hatásait vizsgáljuk a  félelemnek , akkor  is  rögtön látjuk, hogy a másokra való hatás  nélkül is ,mennyit ártunk vele magunknak?!

Hiszen  a gyomrunk az emésztésünk a szívünk túl terhelődik, a napi szinten  vagy rendszeresen táplált félelem esetében . 

Még nem is  beszéltünk arról , hogy a  stressz és  félelem  nem csak ezekre a  dolgokra hat, de minden olyan  részére a  szervezetünknek amelynek a betegségeire hajlamunk van.

Nőknek általában  a pajzsmirigy , gyomor , nőgyógyászati problémák ,

míg a  férfiaknál  a gyomor , prosztata problémák ,  rák  az elterjedtebb válaszreakció a  szervezettől.

Én például a pajzsmirigy és  szív problémákat kaptam mint hajlamot, s  pajzsmirigy  göbbel műtöttek, alul működésem volt

. Akkor mikor mindez a probléma keletkezett még nem  voltam tisztában azzal, hogy mivel  jár a rendszeres stressz , aggódás,  félelem.

Ezért is  roppant fontos  dolog az , hogy megvizsgáljuk a családfánkat , milyen betegség volt  a jellemző.

Ha  nők vagyunk akkor a  női  vonalat vizsgáljuk , ha  férfiak akkor  nyugodtan kutakodjunk a  férfi felmenőink között.

S mindez csak  arról szól, hogy mire  van hajlamod.

Hogy mit  fogsz tönkretenni ,ha nem kezded  el tudatosítani magadban, hogy saját  szervezeted az, amiért legelőször is felelősséget kell  vállalnod.

S most azt gondolom mindenkinek feltűnik az , hány meg hány esetben kérdezte tőlünk vagy a gyerek betegsége kapcsán a  háziorvos, hogy  volt  e ilyen vagy olyan betegség  a családban?

Nos ez sem  volt  a véletlen  műve.

 S   vonjunk párhuzamot , hiszen  a gyermekekben pont ilyen módon nyilvánul meg a félelem , stressz. 

Talán csak koordináltalanabb formában .

 De egy biztos , egy autista gyereknek sokkal kisebb az eszköztára az érzelmei kifejezésre, így aztán  halmozottan nehéz neki mindazt feldolgozni. Míg te tudsz  jó esetben beszélni a  félelmekről , meg tudod  fogalmazni , tudatosíthatod, nekik ez nemhogy kihívás , vagy nehézség  , de mindennél jóval több. .

Azt gondolom most elég velősen igyekeztem fogalmazni , és érdemesebb ezt többször elolvasni értelmezni és átgondolni mielőtt folytatnám . 

Szerdán folytatom a  témát , csütörtökön pedig Stella e Soul  facebook oldalán ( ami ugye  a sajátom) , videoval jelentkezek amiben igyekszem a  tőletek kapott kérdésekre  válaszolni.